Else-May Botten

En blogg om ting som engasjerer meg…

05/11/2012

Kollapsen

Sist Høyre satt i regjering gikk de fra 23 397 til 17 962 stemmer i Møre og Romsdal. På landsplan forlot nær en av tre velgere partiet fra 2001 til 2005. Hva skyldtes denne kollapsen i velgertillit etter bare én regjeringsperiode?

 Sammen med en puslete samferdselssatsing var nok sultefôringen av kommunene hovedgrunnen. Mens kommunalminister Erna Solbergs eget departement i Oslo este ut med stadig flere byråkrater, opplevde norske kommuner i 2003 – for første gang siden krigen – en nedgang i antall ansatte. Og ansatte i kommunene er stort sett mennesker som passer og underviser barna våre i barnehager og skoler, gir omsorg og hjelp til våre eldre, driver kulturtilbud, næringsutvikling, vedlikehold og mye annet som kommer folk flest til gode.

 Alt tyder på en reprise dersom Høyre kommer tilbake. Skattekuttene skal fortsette, og blir ikke mindre med FrP på laget. Og når Høyre setter foten ned for økt oljepengebruk, må det spares og kuttes andre steder. Det var det som skjedde sist. Det vil skje igjen.

 Arbeiderpartiet har på sin side hatt mot til å si nei til store skattekutt. Fordi vi vet at skole, barnehager, eldreomsorg, sykehus, vei- og jernbanebygging koster penger. Da må vi prioritere. Og det har vi gjort i snart sju år.

 Siden Stoltenberg-regjeringen tok over har det blitt 22 000 flere årsverk i pleie og omsorg, 11 900 i barnehagene, 8500 i grunnskolen og 3000 flere årsverk i videregående opplæring. Men kommunene har fortsatt store utfordringer. Derfor har vi nå presentert en kommuneproposisjon for 2013 med den største varslede veksten noen gang. For Møre og Romsdal er realveksten i de frie inntektene anslått til 215,9 mill. kr for kommunene og 44,2 mill. kr for fylkeskommunen.

 Et argument for regjeringsskifte er at forandring fryder. Men det er en kortvarig glede. Fire nye Høyre-år vil faktisk ramme folk i Møre og Romsdal, og gi samme kollaps som sist.   

 

 

 

 

 

 

Postet under arbeiderpartiet, Kommentar, Næring, samferdsel
  1. Kim Said,

    Dette er jo bare sludder og vås.

  2. Vidar Said,

    Hei! Kan du ha spørsmålsrunde, og deretter lage en videoblogg der du svarer på spm fra oss trofaste lesere? :-)

    Digger deg.

Legg til kommentar